Cum să nu ți se fure parola de Yahoo! Messenger sau alte parole.
De la început vă spun că nu există nici un program care să poată spargă parola unui ID de Yahoo, eventual prietenii noştri de la diversele servicii secrete ( SRI, FBI, CIA ) au câteva trucuri foarte bine ascunse pentru a sparge parola unui ID de Yahoo.
Revenind însă la problema, nu există nici un program care să poata sparge o parolă pentru un cont de Yahoo, exceptând cazurile în care victima foloseşte o versiune de Yahoo Messenger mai veche decât 6.0, însă există diverse alte metode prin care această parolă se poate afla sau mai bine zis fura, metode care se bazează exclusiv pe naivitatea şi necunoaşterea utilizatorilor.
Dacă cineva a aflat parola de la contul vostru de Yahoo ar trebui să citiţi în continuare metodele prin care respectiva persoană a reuşit, pe viitor să stiţi cum să vă feriţi.
Deci sa trecem la metode:
1. Ghicitul parolei – dacă cineva va cunoaşte destul de bine, ar putea încerca diverse combinatii de cuvinte/cifre pana vă ghiceste parola. De exemplu, multă lume foloseşte pe post de parola numele sau ziua de naştere sau numărul de telefon. De asemenea, dacă cineva vă cunoaşte bine, poate ghici răspunsurile la întrebările pe care vi le aţi setat în cazul uitării parolei.
Soluţia: când vă alegeţi o parola, gândiţi-vă la o parolă care nu are nici o legatură cu voi (preferabil din minim 10 caractere şi apoi mai adăugaţi 1-2 cifre şi 2-3 caractere speciale ca şi (*{\:%$#!~).
2. Primirea parolei – pe retele de tip dc++/odc cât şi pe internet (siteuri, massuri pe messenger etc) circulă tot felul de fişiere care vă învaţă “cum să spargeţi o parolă de yahoo“. Iar metoda prezentată acolo e foarte simplă: trimiteţi id-ul şi parola voastră alături de id-ul pentru care vreţi să aflaţi parola la nu ştiu ce adresa de email (adresa de email ce aparţine robotului de la yahoo). Iar dacă sunteţi naivi, veţi trimite id-ul şi parola voastră în speranţa că veţi primi un răspun. Însă veţi rămâne doar cu speranţa, de fapt voi aţi trimis parola unei persoane care imediat va intra în contul vostru, vă va schimba parola şi apoi se va laudă la toţi prietenii cât de hacker este el. De asemenea, există programe pe care le primiţi de la anumiţi prieteni şi vă spun că fură parole de messenger şi voi trebuie doar să scrieţi în program id-ul şi parola voastră şi să apasăţi un buton oarecare. De fapt, programul, după apăsarea butonului respectiv, trimite tot ceea ce aţi scris în program. inclusiv parola şi id-ul vostru, pe messenger ca mass.
3. Keylogger – keyloggerul este un program (unii antiviruşi îl detectează ca fiind virus) care stă ascuns în calculator şi înregistrează tot ce scrieţi voi la calculator. Spre exemplu la o sala de net sau în laboratorul de informatică cineva ar putea instala un astfel de program şi astfel ar putea vedea tot ce scrieţi voi la calculator (inclusiv id-ul şi parola voastră).Aveţi grijă şi ce programe acceptaţi de la “prietenii” voştri. Poate ei vă spun că va vor trimite un program pentru modificat poze, iar când îl instalaţi în calculator nu face nimic. Nu face nimic pentru voi, însă el va transmite “prietenului” de la care aveţi programul tot ce tastaţi la calculator.
4. Fake Yahoo – este un program bazat pe Java care arată exact ca Yahoo Messenger însă după logare, nu face decât să vă înregistreze id-ul şi parola, trimiţându-le pe mail la hoţ . Întotdeauna descărcaţi Yahoo Messenger doar de pe siteul oficial. Iar dacă mergeţi la un prieten, aveţi multă grijă unde vă pune sa vă logaţi.
De asemenea, mai există şi pagini de internet (scam) care arată exact ca diverse pagini de la Yahoo, pagini în care vi se cere sa introduceţi id-ul şi parola. Aşa că atenţie şi verificaţi întotdeauna dacă sunteţi pe pagina oficiala.
În final, dacă vedeţi pe undeva scris chestii asemănătoare ca “download program de spart parole pentru yahoo messenger”, NU îl descărcaţi pentru că nu funcţionează. În schimb e foarte posibil ca prin intermediul acelui program, să vi se fure vouă parola.
De asemenea, nu trimiteţi nimănui parola voastră de la Yahoo Messenger.