Dupa o perioada de zvonuri cu privire la unele probleme ale tabletei Apple de noua generatie, iata ca a sosit si la zona Noul iPad pentru teste si in sfarsit va dezvaluim astazi misterul supraincalzirii, asta daca ea exista. Aflati ca tableta a poposit in tara noastra pe 23 martie, cand retailerii locali au inceput sa o vanda la preturi pornind de la 2100 lei, foarte rezonabil in comparabil cu precedentele iPad-uri. Poreclit deja iPad 3 sau iPad HD, Noul iPad are ca punct forte ecranul Retina Display, cu rezolutie 2048 x 1536. Avem aici de-a face cu o tableta care depaseste si rezolutia unui televizor LED Full HD de noua generatie, deci un device care trebuie respectat pentru aceasta performanta.
Noul iPad aduce si o camera imbunatatita, de 5 megapixeli, cu autofocus, tap to focus, detectare faciala si suport pentru captura video 1080p la 30 fps si stabilizator video. Pozele si clipurile video realizate cu aceasta camera sunt cam la nivelul lui iPhone 4, daca ar fi sa fac o comparatie, dar avand in vedere lipsa blitului, imaginati-va doar 50-60% din capacitatea camerei de pe iPhone 4S. O alta modificarea este implementarea conectivitatii 4G LTE, care la noi in Romania nu este de mare folos, deoarece operatorii locali nu si-au exprimat interesul in legatura cu evolutia conectivitatii.
iPad 3 este mai gros si mai greu decat iPad 2, avand o talie de 9.4 mm si cantarind 652 de grame. Sub carcasa sa din aluminiu se ascunde 1 GB RAM, un procesor dual core Apple A5X cu un GPU quad core si 16, 32 sau 64 GB memorie interna. In ce priveste conectivitatea, avem parte de WiFi si Bluetooth 4.0, iar device-ul mai vine si cu o baterie Lithiu-Polymer de 42.5 Watt/ora, care asigura ca si in cazul lui iPad 2 10 ore de functionare. Diferenta este aici ca bateria alimenteaza un ecran Retina si un chipset LTE, deci pastrarea celor 10 ore este o mare reusita a companiei din Cupertino.
Mai avem la dispozitie si o camera frontala VGA cu captura de 30 FPS pe care o veti folosi pentru videoconvorbiri in Facetime, plus obisinuitele giroscop, accelerometru si busola digitala. Tableta ruleaza iOS 5.1, care aduce pe acest device, printre altele si un buton Dictation, inclus in tastatura virtuala. Nu o fi el Siri, dar e destul de util daca aveti mainile ocupate si vreti sa cautati o aplicatie sau ceva pe web. Si acum sa trecem la aspectul care va ingrijoreaza cel mai mult: supraincalzirea bateriei. Acest zvon a aparut weekendul trecut, asta dupa ce Apple a vandut 3 milioane de unitati iPad 3 in doar 2-3 zile. Folosind scannere termice cativa experti au aratat ca partea din spate jos a noului iPad se incalzeste pana la temperatura de 46.6 grade. Asta evident, cu tableta conectata la incarcator si priza si dupa 45 de minute de jucat Infinity Blade II.
Evident am facut acelasi lucru, jucand Infinity Blade II si desi tableta s-a incalzit usor, retineti, USOR, nu pot spune ca asta incurca in vreun fel utilizarea. Luati o tableta Transformer Prime sau Galaxy Tab si jucati-va pe ea 30 de minute si veti vedea ca si ele se incing. Orice gadget cu spate metalic are acest aspect, dar in cazul lui iPad 3 nu este cazul ca utilizatorul sa se planga de faptul ca ii sunt fripte mainile, cum se zvonea pe web. Deci acelea au fost cazuri izolate…
Trecand mai departe, vedem un Retina Display fantastic, cu unghiuri de vizualizare foarte bune, cu o rezolutie fantastica, astfel ca nici macar nu mai e nevoie sa dati zoom cand cititi ceva in browserul web, iar atunci cand dati zoom fotografiilor, ele arata fantastic. Si playback-ul video este excelent, iar de jocuri ce sa mai vorbim? Combinatia GPU quad core + Retina Display bate de la distanta orice consola portabila a momentului si se bate de la egal cu tabletele Nvidia Tegra 3.
Jocul Infinity Blade II este cel mai bun exemplu, in special atunci cand executati un combo mai complex. Multitasking-ul ramane eficient si este activat prin dubla apasare a butonului Home, iar tableta nu cunoaste semnificatia cuvantului “lag”. In ce priveste experienta audio, difuzorul din spate se aude excelent, tare si are bas bun si mai ales nu zbarnaie si tableta nu vibreaza, cum am patit cu Motorola Xoom 2. Odata cu noul iPad vin si cateva aplicatii noi si versiuni de aplicatii noi, iar noi am testat iPhoto, iMovie, Pages si Garageband printre altele. iPhoto aduce numeroase optiuni de editare foto si chiar si un gest swipe din marginea tabletei catre centrul ecranului. Aveti aici un rival pe masura lui Photoshop, cu numeroase efecte de culoare si luminozitate, cateva brush-uri interesante si alte tooluri de cosmetizare a imaginii.
iMovie include acum o functie de productie pentru trailere, cu cateva sabloane tip clisee: personajul principal care alearga, grupul de personaje care se uita, muzica epica si alte asemenea optiuni, amuzante si utile, care transforma cateva clipuri video din vacanta intr-un film de suspans, intr-un thriller sau SF. Garageband a primit cateva optiuni noi, printre care se numara si introducerea instrumentelor de tip Strings: vioara, viola, contrabas, spre exemplu. A ramas la fel de usor sa compui melodii si sa le editezi.
Pages face parte din suita de productivitate de la Apple, impreuna cu Numbers si Keynote, daca vreti un soi de alternativa iWork/Office pentru iPad. Pages va ofera posibilitati avansate de editare a textului, cu optiuni variate de fonturi, aliniere in pagina, sabloane pentru scrisori si CV-uri, proiecte semestriale, insertii de imagini, selectii de text si o tona de alte optiuni. Toate acestea fac din Noul iPad plus Pages o alternativa excelenta la un laptop cu cel mai nou Office Word instalat si asta in special datorita tastaturii virtuale comode si a numeroaselor optiuni de editare de text.
Am testat si aplicatia Maps, YouTube, Calendar, Notes, iar toate s-au comportat excelent, ca si emailul pe care il avem in partea de jos a ecranului impreuna cu obisnuitele aplicatii dock Safari, Galerie Foto si Music. Stiu ca va intereseaza gaming-ul si dupa cum am spus am incercat atat Infinity Blade II, care m-a dezamagit pentru ca seamana prea mult cu titlul Blood & Glory pe care il stiu de pe Android. Apoi am testat si noul Angry Birds Space HD, cel mai nou titlu oficial din seria Angry Birds. El va aduce noi nivele, noi planete, asteroizi si mizeaza pe efecte gravitationale noi si actiune desfasurata in spatiu. Acum nu mai depinde totul de tinta pe care o aveti cand trageti cu pasarea din prastie, ci trebuie sa calculati rotatia pasarii in jurul unui asteroid, pentru ca ea sa fie preluata apoi de alta orbita pe care se afla inamicii porci.
Avem si 2 pasari noi: una patrata care ingheata terenul in fata sa si una verde, mare si buboasa care aminteste de Frankenstein si scoate un urlet gros. Aceasta din urma mizeaza pe forta bruta si distruge zidurile dupa care se ascund porcii cu mai multa forta decat alte pasari. Per total un joc amuzant, dar nu am apreciat ca dupa ce am termiant primele 2 planete a costat 1 euro sa o deblochez si pe a treia. Si acum stiti ce urmeaza, marele verdict de la Zona It. iPad 3 este tableta momentului, asta e sigur si mai ales pentru ca a sosit la rezonabilul pret de 2100 de lei in tara noastra. Trebuie sa recunosc totusi ca saltul de la iPad 2 nu se face simtit atat de puternic , deci daca sunteti posesor de iPad 2 va recomand sa asteptati iPad 4, daca sunteti posesor de tableta Android va recomand sa cumparati noul iPad totusi.
Cea mai simpla alegere e pentru cei care nu au nici o tableta: uitati de acel netbook ieftin, mai adaugati cateva sute de lei si luati un iPad 3. Avantajele principale sunt bateria cu durata lunga de functionare, ecranul fantastic, camera surprinzator de buna, designul placut si ergonomic si procesorul grafic care ofera jocuri peste cele de pe consolele portabile. Ii acordam lui iPad 3 nota 9.6 si ne intrebam daca iPhone 5 va adopta acelasi tip de branding si se va chema The New iPhone.