Daca intrebi pe cineva ce vrea de la o tableta o sa-ti spuna ca vrea sa se joace cu aplicatii, sa vada filme, sa stea pe Facebook si sa asculte muzica. Cum ramane totusi cu cititul? Da, acel e-reading care era atat de la moda atunci cand tabletele nu cucerisera piata inca. Pot spune cu usurinta ca e-reading-ul nu a prins in Romania, dar in SUA publicul se dadea in vant dupa Kindle-ul ieftin si in ultimii si dupa Nook al celor de la Barnes & Noble. Profitand de traditia in domeniul e-readerelor, atat Amazon cat si Barnes & Noble au trecut la tablete. Astazi analizam pentru voi tableta Nook, care in Romania costa 1300 de lei.
Avem de-a face cu un device rival cu Amazon Kindle Fire, deci vine fara camera, fara 3G, fara GPS, doar cu WiFi si cu o mare pasiune pentru literatura digitala. Designul tabletei tipa e-reader si avem in partea inferioara si o “agatatoare”, un trend de design pe care il vad tot mai des pe device-uri, de la consola PS Vita la telefonul Xperia Active. Noi am testat versiunea de 16 GB a lui Nook Tablet, dar aflati ca in SUA exista si o varianta de 8 GB care costa doar 200 de dolari si se vinde ca painea calda.
Baietii destepti au pus deja Android 4.0 pe acest device si se distreaza de minune cu el. Din pacate noi in Romania ne multumim doar cu oferta de carti de la Barnes & Noble si cu cele cateva aplicatii puse la dispozitie pe acest device. Aflati ca tableta vine cu 1 GB RAM, slot microSD ascuns sub acea agatatoare, ecran de 7 inch cu rezolutie de 1024 x 600 pixeli, jack audio de 3.5 mm si suport WiFi. Terminalul are o baterie care asigura 11.5 ore de e-reading si 9 ore de playback video.
Nook Tablet masoara 12 mm in grosime si cantareste 399 de grame, iar ecranul acestui device este unul bazat pe tehnologie VividView, care reda 16 milioane de culori si reflexie redusa, astfel incat puteti citi carti si in bataia soarelui fara probleme. Sub carcasa se ascunde un procesor Texas Instruments dual core de 1 GHz si trebuie sa aflati ca aceasta tableta vine cu cateva aplicatii interesante preinstalate. E vorba de Netflix, Hulu Plus, Pandora, sah, cuvinte incrucisate, Sudoku, Media Gallery, o aplicatie de email si Nook Friends.
Puteti importa si contactele din Facebook si le veti putea folosi in Nook Friends pentru a vedea ce carti au mai citit sau recomandat amicii vostri. Difuzorul lui Nook Tablet se aude decent, iar playback-ul video arata bine, deci la capitolul multimedia acest device sta destul de bine. In ce priveste interfata, desi acest device ruleaza Android 2.3, el este mascat de experienta Barnes & Noble. Totul se axeaza pe continuturile oferite pe tableta, astfel ca in zona inferioara a ecranului aveti la dispozitie un scroll orizontal cu ultimele carti sau aplicatii deschise.
Jos de tot pe ecran gasiti o sectiune Books, una de ziare si reviste, o colectie de filme, muzica si aplicatii, usor de accesat. Daca apasati pe butonul Home isi face aparitia selectia de optiuni pentru Nook Tablet: Home, Library, Shop, Search, Apps, Web si Settings. Daca apasati de doua ori pe butonul Home veti fi transportati inapoi in meniul Home al tabletei. Marginea de jos a ecranului va ofera o zona de notificari in partea stanga, din care aflati daca a picat netul sau ce update-uri sunt disponibile, in vreme ce in partea dreapta se afla zona de setari, pe care o deschideti la un nivel mai amplu cu o singura atingere de ecran.
Desi interfata lui Nook Tablet nu implica widgeturi, o veste buna e ca iconurile pecare le plasam pe cele 3 ecrane Home pot fi redimensionate dupa pofta inimii. Tableta dispune si de o tastatura foarte comoda si de un web browwser mediocru pe care nici macar nu il bagam in seama. In ce priveste experienta de e-reading, putem reveni la lectura oricand dorim si asta datorita unui shortcut prezent mereu in partea de sus a ecranului. Experienta de citire este placuta, avem numeroase optiuni la dispozitie, de la font, la spatiere, dimensiunea marginilor, culoarea de fundal, semne de carte, cuprins, share cu prietenii via Facebook sau Twitter si multe altele.
Intrebarea este aici daca Nook Tablet ofera ceva in plus fata de tabletele ieftine de 7 inch pe care le putem cumpara in Romania. Raspunsul este in mod clar nu, dar totusi daca sunteti fani Barnes & Noble, devoratori de publicatii digitale si aveti idee cu ce se mananca un e-reader si intreg ecosistemul sau, atunci va poate face cu ochiul acest produs pentru cunoscatori. Ii dam o nota de 7.5 si asteptam cu nerabdare sa vedem cum va evolua Nook in viitor.